De maker

Maaike Hermse

Het grote knuffelarchief is een idee van Maaike Hermse. Met haar ontwerpbureau Ticadesign maakt Maaike divers en uiteenlopend werk; analoog en digitaal, ruimtelijk en grafisch, toegepast en autonoom.

Maaike maakt veel gebruik van dagelijkse objecten in haar werk. Ze vindt de verhalen achter deze objecten interessant. Een alledaags voorwerp heeft meer betekenis dan alleen de materiële waarde van het object zelf. Zo heeft Maaike o.a. sleutels en telefoonboeken gebruikt om daar nieuwe kunstwerken van te maken.

In het grote knuffelarchief onderzoekt Maaike de verhalen achter deze zo gekoesterde knuffels. Een vieze, kapot geknuffelde knuffel is vaak zoveel meer dan een intensief gebruikt voorwerp. Veel knuffels dragen een verhaal met zich mee, dat alleen de eigenaar kent. Hun verhaal maakt hen speciaal.

Na het maken van een boek getiteld De kracht van een knuffel stond Maaike in 2019 op Noorderzon met “het grote knuffelarchief”. Ook stond het archief in januari 2020 in Forum Groningen. Een pop-up archief waar kinderen met hun knuffel naartoe konden komen om samen met de knuffel hun verhaal te vertellen.

Ben je benieuwd naar beeldmateriaal van Noorderzon 2019? Kijk dan maar eens hier.